Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας



Πηγαίνει η Κ. σε συνέντευξη για δουλειά γραφείου…. Σκέφτεται ότι πρέπει να είναι κατάλληλα ενδεδυμένη, που για αυτήν σημαίνει υφασμάτινο παντελόνι, πουκάμισο, σακάκι και ένα όχι πολύ ψηλό παπουτσάκι! ( άλλωστε αυτά διδάχτηκε στη σχολή της στο κεφάλαιο ένδυση στη συνέντευξη)
Αρχίζει η συνέντευξη με τον διευθυντή, ο οποίος δεν έχει ρίξει ούτε μια ματιά στο βιογραφικό της…… τα μάτια του είναι καρφωμένα στο μπούστο της, αν και η Κ το έχει κρύψει επιμελώς!!!
Ο διευθυντής αποφαίνεται ότι η Κ είναι κατάλληλη για την εργασία και την προσλαμβάνει! Και τότε αρχίζει το μαρτύριό της!
Η Κ συνεχίζει να ντύνεται ευπρεπώς στη δουλειά, αλλά ο διευθυντής από την πρώτη κιόλας μέρα την καλεί στο γραφείο του!
« Ακούστε κυρία Κ. εδώ εκτός από την εργασία του γραφείου που σας ανέθεσα, είστε και η βιτρίνα της επιχείρησης! Για αυτό θα σας παρακαλούσα να ντύνεστε πιο γυναικεία και…. Βαφτείτε και λίγο ….. πηγαίνετε και κανένα κομμωτήριο!!! Δε χάλασε ο κόσμος!! Σας βλέπει όλη η πελατεία μας!»
Τι να κάνει και η κοπέλα; Πήγε στο κομμωτήριο, φόρεσε ένα καθώς πρέπει φορεματάκι, ξέθαψε και τα καλλυντικά της και πήγε στη δουλειά την άλλη μέρα……
« τώρα μάλιστα!» λέει το αφεντικό, « ντύθηκες σαν γυναίκα! Μπράβο σου κορίτσι μου»
Να που περάσαμε από τον πληθυντικό στον ενικό……. Οι σειρήνες της Κ έχουν ανάψει και ουρλιάζουν αλλά ένεκα της κρίσης τι μπορεί να κάνει;
Οι μέρες περνούν, τίποτα δεν συμβαίνει…. Και η Κ αρχίζει να χαλαρώνει!!! Όχι για πολύ όμως!!! 
Την καλεί ο διευθυντής στο γραφείο και της λέει:« αύριο έρχονται οι Ρώσοι, θα τους παραθέσουμε γεύμα μετά την συνάντηση και θα ήθελα να με συνοδέψεις! Ξέρεις η δουλειά αυτή είναι το μέλλον του γραφείου μας γι΄αυτό θα φορέσεις κάτι πιο ….. γυναικείο!!!»
Παθαίνει ένα σοκ η Κ…. κοκκινίζει…. Πρασινίζει……
Ο διευθυντής, ακάθεκτος, συνεχίζει: « επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν ξέρω εάν έχεις κάτι της προκοπής να βάλεις, και επειδή θα μείνεις ως αργά μαζί μου σήμερα για να τελειώσουμε, πήρα το θάρρος να σου αγοράσω αυτά!» και της δίνει μια χαρτοσακούλα από επώνυμο μαγαζί, από το οποίο η Κ μόνο από έξω περνάει!
Η Κ… « ξέρετε……….. εεεε……….. κύριε Διευθυντά….. δεν μπορώ να το δεχτώ! Εεεε έχω και εγώ καλά ρούχα!!! Δεν….. δεν γίνεται!»
« Άκου να σου πω κορίτσι μου, ο κύριος Διευθυντής είμαι για τους άλλους! Όχι για σένα! Πάρε αυτό που σου έδωσα και όταν φύγουν οι υπόλοιποι φόρα το να δω αν σου πηγαίνει! Και αν το θες έτσι…. Είναι εντολή!!!......Είσαι ελεύθερη!»

Μετά από ένα τέτοιο σκηνικό καθένας από εμάς καταλαβαίνει τι θα επακολουθήσει! Αν υποκύψει η νεαρά, η επόμενη κίνηση θα είναι πρόσκληση σε ραντεβού και η επόμενη στάση θα είναι η κρεβατοκάμαρα ή ένα δωμάτιο ξενοδοχείου!!! Αν δεν υποκύψει…. Πιθανότατα θα χάσει τη δουλειά της!

Το παραπάνω περιστατικό ίσως από κάποιες αναγνώστριες να θεωρεί και πολύ πολιτισμένο! Υπάρχουν φορές που διευθυντικά στελέχη ή ο ίδιος ο εργοδότης γίνονται περισσότερο πιεστικοί και αρχίζουν και απλώνουν τα χεράκια τους με αποτέλεσμα ή να πετύχουν το σκοπό τους ( μια ερωμένη ακόμα) ή να αναγκαστεί η κάθε γυναίκα να εγκαταλείψει τη δουλειά της!!
Τι κάνεις όμως αν πρέπει να δουλέψεις, αν οι υποχρεώσεις σε πνίγουν και δεν έχεις το περιθώριο να χάσεις τη δουλειά; Δείτε τι έκανε η Κ και πάρτε ιδέες!

Η Κ, λοιπόν, αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ….. άρχισε να σκέφτεται για το πώς μπορεί να αντιδράσει… το μυαλό της πήρε φωτιά, αλλά τελικά τα κατάφερε και βρήκε τη λύση!
Μετά από μισή ώρα…………..
Χτυπάει την πόρτα του Διευθυντή….
« Ξέρετε κύριε Διευθυντά, ο μικρός μου ανέβασε πυρετό και πρέπει να πάω επειγόντως στον παιδικό να τον πάρω! Ο άντρας μου, δεν θα γυρίσει πριν τις τέσσερις και δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο! Έχω τακτοποιήσει όλες μου τις δουλειές για την αυριανή συνάντηση και αν  δεν με χρειάζεστε άλλο θα φύγω!»
Μην μπορώντας να πει τίποτα άλλο ο Διευθυντής, της έδωσε άδεια…
Την άλλη μέρα παρουσιάστηκε στη συνάντηση με ένα κομψότατο ταγέρ, βάφτηκε, πήγε κομμωτήριο, έγινε κούκλα…. Αλλά τα ρούχα του δεν τα φόρεσε!!! Την είδε και βουρλίστηκε ο Διευθυντής!

Για το γεύμα μετά είχε την ίδια δικαιολογία με το άρρωστο παιδί της, εξήγησε και στους ρώσους την κατάσταση και  μόλις τελείωσε το μίτιγκ έφυγε και αυτή!
Την επομένη πήγε νωρίς στη δουλειά…. Έχοντας μαζί της τη χαρτοσακούλα…. Μπήκε στο γραφείο του Διευθυντή και την άφησε δίπλα από το γραφείο του, έτσι ώστε  μόνο αυτός να την δει!

Μέσα στη σακούλα υπήρχαν όλα τα «δώρα» του, από μια πανάκριβη τουαλέτα μέχρι καυτά εσώρουχα!!! Αλλά υπήρχε και ένα μπιλιετάκι γραμμένο από την ίδια την Κ που έγραφε: « αν είναι να γίνω π……να, θα γίνω για πολλά λεφτά!!!!»

Αυτό ήταν! Ο τύπος πήρε το μήνυμα και δεν την ξαναενόχλησε από τότε! Και η Κ συνέχισε να κάνει τη δουλειά της προσποιούμενη ότι το περιστατικό δεν συνέβει ποτέ!

Βέβαια θα μπορούσε ο τύπος να μην καταλάβαινε από τέτοια, αλλά πάντα υπάρχουν τρόποι να βάζεις τον κάθε ανόητο στη θέση του!! Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει, αλλά μην υποκύπτετε ποτέ εκτός και αν το θέλετε!!! Από εσάς εξαρτάται αν θα κάνετε καριέρα με την αξία σας ή με την « βοήθεια» κάποιου!! Το θέμα είναι τι προτεραιότητες και τι αξίες έχει κάθε μια από εμάς! Άλλωστε είμαστε γυναίκες και ξέρουμε καλύτερα από τους άντρες ποια είναι η δύναμή μας!! Πάντα υπάρχει ένας τρόπος να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και την αξιοπρέπειά μας! Είτε αυτός ο τρόπος είναι πολιτισμένος είτε είναι ένα κλασέρ γεμάτο με έγγραφα στο κεφάλι κάποιου!!! Από εμάς εξαρτάται!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου