Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Κοινωνικός ρατσισμός….



Ο κοινωνικός ρατσισμός έχει να κάνει με την πάσης φύσης διαφορετικότητα, όπως παιδιά διαζευγμένων, παιδιά αλκοολικών, ναρκομανείς, αλκοολικοί,  νόθα παιδιά, ανύπαντρες μητέρες, άρρωστοι άνθρωποι, άτομα με αναπηρία!!!!

Στη σχολική κοινότητα συναντούμε κοινωνικό ρατσισμό! Ίσως όχι έντονο, όπως στην κοινωνία των ενήλικων αλλά είναι γνωστά τα φαινόμενα περιθωριοποίησης παιδιών με προβλήματα όρασης, ακοής,….. παιδιά χωρίς μητέρα ή πατέρα!

Τα παιδιά διαζευγμένων γονιών ή αλκοολικών ή παιδιά που έχουν ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας, είναι σχεδόν πάντα πιο κλειστά σαν χαρακτήρες και δύσκολα κάνουν φιλίες…. Αυτό βοηθά και τα υπόλοιπα ώστε να τα απομονώσουν εντελώς! Μετά από κάποιο διάστημα ίσως να τα χλευάζουν κιόλας!!!

Σαν ενήλικες, σαν παραδείγματα προς τα παιδιά μας τι κάνουμε;  Βλέπουμε στο δρόμο έναν άνθρωπο σε αναπηρικό καροτσάκι και τον οικτίρουμε!! Αλλά τα αμέσως επόμενα λεπτά…. Παρκάρουμε πάνω στη διάβασή τους…. ή το ακόμα χειρότερο…. Τους κορνάρουμε όταν βρίσκονται εν κινήσει μπροστά μας στο δρόμο…. Βλέπετε τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεν τους αφήνουν να κινηθούν στα πεζοδρόμια!!! Αυτό δεν είναι δείγμα κοινωνικού ρατσισμού;  Η μήπως είναι δείγμα ασέβειας στην ανθρώπινη φύση;

Γνωρίζουμε ένα παιδάκι χωρισμένων γονιών και σπεύδουμε να ενημερώσουμε το παιδί μας λες και το άλλο είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία… έχει μια αρρώστια που τη λένε διαζύγιο!!!! Σπεύδουμε εμείς να δημιουργήσουμε στην αθώα ψυχή του παιδιού μας την ειδική κατηγορία!!! Τι το διαφορετικό άραγε έχει ένα παιδί χωρισμένων γονιών από το δικό μας; ΚΑΜΙΑ!!

Δεκάδες τα παραδείγματα αποκλεισμένων κοινωνικά οικογενειών γιατί είχαν ένα νόθο παιδάκι! Αποκλεισμένες για δεκαετίες οι ανύπαντρες μητέρες!!! Στιγματισμένες κυκλοφορούν στις κλειστές κοινωνίες οι διαζευγμένες γυναίκες!!! Σε άλλες τραγελαφικές καταστάσεις….. τις απομακρύνουν από τα σπίτια τους οι γυναίκες…. Γιατί φοβούνται ότι η «ζωντοχήρα» θα ξελογιάσει τον άντρα τους!!!

Να αναφέρω εδώ και τους άρρωστους συνανθρώπους μας…. Με μια ασθένεια σαν τον καρκίνο…. ή τα άτομα που πάσχουν από μεταδιδόμενες ασθένειες!! Το AIDS για παράδειγμα!!! Τους αποφεύγουμε λες και έχουν λέπρα! Λες και με την καλημέρα μας θα κολλήσουμε την ασθένεια!

Άνθρωποι εξαρτημένοι…. Περιθωριοποιημένοι και αυτοί! Με τον τρόπο που τους συμπεριφερόμαστε και να θέλουν να απεξαρτηθούν  δεν μπορούν να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία…. Δεν μπορούν να βρουν δουλειά… με αποτέλεσμα να χάνονται όλο και περισσότερο στη δίνη του ποτού, των ναρκωτικών…. του τζόγου!!!

Όλοι είμαστε ενεργοί πολίτες αυτής της κοινωνίας, σήμερα είμαστε έτσι…. Αύριο ίσως να ανήκουμε σε μια ομάδα περιθωριοποιημένων ατόμων…. Αλκοολικοί, ναρκομανείς, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες…. ή ακόμα αν θέλετε άνθρωποι της τρίτης ηλικίας!!!

Σεβασμός στη διαφορετικότητα των ανθρώπων! Σεβασμός στην ανθρώπινη ιδιαιτερότητα!!! Χωρίς όμως αυτός ο σεβασμός να γίνεται αποκλεισμός! Χωρίς, αν θέλετε, να κρίνουμε ή να χλευάζουμε  πρόσωπα και καταστάσεις!!!

Ο κοινωνικός ρατσισμός είναι ένα  φαινόμενο που προκύπτει όμως από την έλλειψη της παιδείας! Η τελευταία ξεκινά από το σπίτι…. Από τους γονείς!!! Για άλλη μια φορά θα το επισημάνω! Οι ενέργειές μας, η στάση  ζωής μας, τα πιστεύω μας…. είναι τα διδάγματα και η κληρονομιά που αφήνουμε στα παιδιά μας!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου