Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη


Ταξιδεύοντας στις χώρες της Ευρώπης, αντικρίζεις ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες που ζουν σε οργανωμένες κοινωνίες…. Κοινωνίες όπου οι νόμοι δεν υπάρχουν για να καταπατούνται αλλά για να τηρούνται!!! Πόλεις πνιγμένες στο πράσινο…. Αξιοθέατα καλοδιατηρημένα….. καθαρές πόλεις!!!

Βλέποντας αυτά σε πιάνει πόνος….. πόνος και ζήλεια…. Γιατί όχι και στη χώρα που ζω; Γιατί στη χώρα μου με την τόσο μεγάλη ιστορία…. Με πασίγνωστους φιλόσοφους, με μνημεία που χρονολογούνται εκατοντάδες ακόμα και χιλιάδες χρόνια να είναι παρατημένα στη μοίρα τους!!! Ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ ζωγραφίζεται στα χείλη σου!!!

Η χώρα μου! Μια χώρα που ο Θεός δεν της στέρησε την ομορφιά…. Αλλά ο λαός της τη γέμισε με σκουπίδια…. Και με αδιαφορία…. Περπατώντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αν σηκώσεις το βλέμμα σου από το δρόμο θα ανακαλύψεις δεκάδες νεοκλασικά τα οποία είναι εφάμιλλης καλαισθησίας και τέχνης του εξωτερικού…. Όμως είναι πνιγμένα μέσα στα μεγαθήρια, τις πολυκατοικίες!!! Στο Παρίσι, για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να αλλάξει ό,τι θέλει μέσα στην οικοδομή αλλά όχι στην πρόσοψη, έτσι το ιστορικό κέντρο τους κρατά την παλιά του αίγλη και ομοιομορφία του… δεν χορταίνει το μάτι σου να βλέπει!!!

Να αναφέρω και τα απερίγραπτα πάρκα τους; Στο Λονδίνο, μια πόλη εκατομμυρίων κατοίκων, μπαίνεις στο πάρκο και στα δέκα μέτρα ένα σκιουράκι περνά από μπροστά σου αμέριμνο…. Και αναρωτιέσαι… είμαι ακόμα μέσα στην πόλη ή διακτινίστηκα σε άλλο μέρος; Ναι, αλλά εκεί τα πάρκα κλειδώνουν με τη δύση του ηλίου και σίγουρα την επομένη δεν θα βρεις σπασμένα μπουκάλια και σύριγγες…..

Να μιλήσω για τον τρόπο οδήγησης; Βάζεις το ποδαράκι σου στη διάβαση πεζών και ω! ως δια μαγείας σταματούν τα αυτοκίνητα!!! Λες και πάτησες ένα μαγικό κουμπάκι!!! Ειρωνεία; Οι οδηγοί ταξί καταλαβαίνουν ότι είμαστε Έλληνες από τον τρόπο που περπατάμε στο δρόμο!!!

Στη Βιέννη….. σε κάποιους φανοστάτες υπάρχουν ειδικά σακουλάκια με εφημερίδες…. Παίρνεις την εφημερίδα και αφήνεις το αντίτιμο στην ειδική θήκη….. απίστευτο ε;
Σε ένα χωριό της Αυστρίας…. Κάποιος έχει ένα χωράφι με λουλούδια…. Μια πινακίδα για την τιμή κάθε λουλουδιού και ένα κουτάκι…. Κάθε ένας μπαίνει μέσα, κόβει όσα λουλούδια θέλει και αφήνει το κόστος στο κουτάκι…… τα συμπεράσματα δικά σας!!!!

Στο μόνο πράγμα που δεν μπορούν να μας φτάσουν οι Ευρωπαίοι είναι η φιλοξενία!!! Ο τρόπος που συμπεριφέρονται στους τουρίστες αλλού είναι υποφερτός και αλλού απαράδεκτος!!! Στην Τσεχία παραθέτουν γεύμα και δεν προσφέρουν νερό!!! Είναι απίστευτο το ξέρω!! Πρέπει να το πληρώσεις, εκεί θεωρείται ποτό!!! Αυτό που μας δώρισε η φύση εκεί το εμπορεύονται!!! Σε κάποιες άλλες χώρες είναι σωβινιστές, δεν καταδέχονται να μιλούν τη διεθνή γλώσσα….. ενώ αν πας στο Μοναστηράκι θα ακούσεις την καλημέρα σε τουλάχιστον δέκα γλώσσες!!! Είμαστε ζεστοί άνθρωποι…. Είμαστε ευγενικοί και φιλόξενοι…. Μήπως όμως πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω για ΜΑΣ και τα ΠΑΙΔΙΑ μας; Μήπως πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα και να αγαπήσουμε λίγο παραπάνω την πανέμορφη χώρα μας; Να την περιποιηθούμε και να της δώσουμε την ομορφιά και την καθαριότητα που της αξίζει!!!

Όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου