Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Γάμος: δέσμευση ή κοινή πορεία; (2)



Είμαστε σε μια ώριμη ηλικία…. Είμαστε κοινώς σε ηλικία γάμου…. Όπως θα έλεγαν οι παλιοί! Ήρθε η ώρα να διαλέξουμε το ταίρι μας! Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου με τον οποίο θα μπορούσαμε να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας; Για τον καθένα μας, αναμφίβολα, είναι διαφορετικά! Γιατί απλά, δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

Μέσα από την διαφορετικότητά μας όμως, όλοι μα όλοι ζητάμε κάποια πράγματα από το έτερον ήμισυ! Ποια είναι αυτά;

Κατανόηση. Με όλη τη σημασία της λέξης! Θέλω να σου μιλώ και να με καταλαβαίνεις! Να μιλάμε την ίδια γλώσσα! Όταν είμαι χάλια δεν θέλω ανάκριση…. Θέλω ένα χάδι. Ένα άγγιγμα ψυχής! Θέλω να αναγνωρίζεις τον αγώνα μου και που και που να ακούω ένα ¨ευχαριστώ¨ και ας μην είναι λεκτικό…. Ας είναι μια γλυκιά ματιά…. Μια αγκαλιά!

Σταθερότητα. Μέσα από το γάμο σαφέστατα ζητάμε κάτι μόνιμο… κάτι σταθερό! Αυτό που θα μας βοηθήσει να ανθίσουμε, να λειτουργήσουμε, να δημιουργήσουμε! Αυτό που θα μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς! Κάποιοι χαρακτήρισαν το γάμο ως λιμάνι! Όχι άδικα!

Αγάπη. Θέλουμε να μας αγαπάνε και να μας το δείχνουν! Μόνο έτσι νιώθουμε σημαντικοί! Γιατί για τον κόσμο είμαστε κάποιοι….. για τους δικούς μας ανθρώπους όμως, θέλουμε να είμαστε ο κόσμος όλος! Αποζητούμε την αγάπη γιατί έτσι νιώθουμε μοναδικοί, γιατί έτσι έχουμε κίνητρα για ζωή, αγώνα και δημιουργία!

Πίστη. Αν ο άνθρωπός μας δεν πιστεύει σε μας, τότε ποιος; Αν δεν υπάρχει πίστη, δεν υπάρχει αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση! Κάποιος πρέπει να είναι η αφετηρία μας… αυτός που θα μας σπρώχνει για να πάμε παρακάτω! Πίστη και από την ερωτική έννοια, γιατί χωρίς αυτήν δεν υπάρχει στέρεο έδαφος. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη!

Γαλήνη. Με τους καβγάδες δεν λύνονται τα προβλήματα! Αυτά λύνονται με διάλογο και κατανόηση. Καμία συμβίωση δεν είναι εύκολη! Όμως πρέπει να μπορούμε να βγάζουμε τα θετικά της διαφορετικότητάς μας. Δηλαδή  να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Η τεταμένη ατμόσφαιρα στο σπίτι δεν βοηθά κανέναν από τους δύο…. Αντίθετα μας πνίγει.

Σεβασμός. Είναι απαραίτητος για να συνυπάρξουν δύο άνθρωποι. Οι κατηγόριες, η κακόβουλη κριτική και η απαξίωση του συντρόφου μας, οδηγούν τη σχέση σε αδιέξοδο.

Επικοινωνία. Μέσα από αυτήν μαθαίνουμε τον άλλον. Η ήρεμη κουβέντα βοηθά στη χαλάρωση  μετά από μια δύσκολη μέρα. Η προσοχή στην ακρόαση δείχνει σεβασμό και αγάπη! Πρέπει να μάθουμε να ακούμε…. Αλλά να μην ακούνε μόνο τα αυτιά μα όλο το σώμα! Πρέπει να μάθουμε να μιλάμε! Γιατί μόνο έτσι θα μάθει ο άλλος τι θέλουμε τη δεδομένη στιγμή….. το πώς αισθανόμαστε, το τι έχουμε ανάγκη. Ο μέσος άνθρωπος δε φημίζεται για τις μαντικές του ικανότητες.

Κοινά ενδιαφέροντα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πονεμένο θέμα! Πολλά από τα σημερινά ζευγάρια δεν επικοινωνούν γιατί απλά δεν έχουν να τίποτα να πουν. Όταν υπάρχουν όμως κοινά ενδιαφέροντα, η συζήτηση γίνεται ενδιαφέρουσα και όχι κουραστική. Ίσως να είναι συνώνυμο της επικοινωνίας ή η βάση για μια καλή επικοινωνία.

Κοινές δραστηριότητες. Θέλουμε να κάνουμε πράγματα μαζί! Να πάμε παρέα στο σουπερ μάρκετ, να κάνουμε μαζί τις δουλειές, μικρές βόλτες, να δούμε μια ταινία μαζί, ακόμα και να διαβάσουμε παρέα…. Έτσι, στον ίδιο καναπέ…. Τα σώματα να ακουμπάνε, ακόμα και αν ο νους βρίσκεται στην άλλη μεριά του κόσμου! Ίσως και αυτό να είναι μια μορφή επικοινωνίας. Έχουμε ανάγκη να νιώθουμε μέλη μιας ομάδας! Την ομάδα της οικογένειας και του γάμου! Η έννοια της συντροφικότητας. Ο σύντροφός μας… αυτός που όταν γυρίσουμε στο σπίτι θα μας κάνει με ένα βλέμμα του να ηρεμίσουμε…. Να ξεκουραστούμε.

Στήριξη. Ο γάμος δεν είναι μόνο για τα εύκολα! Η επιτυχία του θα φανεί στα δύσκολα…. Όταν το καράβι μας θα χτυπάει σαν καρυδότσουφλο στα βράχια της ζωής! Τότε αν ο σύντροφος φανεί κατώτερος των περιστάσεων…. Δεν θα είναι καλός καπετάνιος και το καράβι θα βυθιστεί……

Έχοντας όλα αυτά στο νου μας… ίσως κάποιοι να θελήσουν να προσθέσουν και άλλα, μπορούμε να διαλέξουμε τον άνθρωπο που θα πορευτούμε παρέα. Παραβλέποντας αισθήματα όπως είναι ο έρωτας. Γιατί αν παντρευτούμε μόνο με αυτόν το γνώμονα και δεν υπάρχουν όλα τα προηγούμενα το αποτέλεσμα είναι προδικασμένο. Ο έρωτας θα ξεθυμάνει με τα πρώτα προβλήματα… και τότε θα απογυμνωθούν οι πραγματικοί χαρακτήρες. Θα φύγουν τα ροζ γυαλιά και θα βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση που δεν θα μας είναι αρεστή.

Γάμοι που έγιναν εξ ανάγκης, λόγω κάποιας απρόοπτης εγκυμοσύνης, κάποιοι από σφοδρό έρωτα…. Άλλοι λόγο ανωριμότητας σε μικρή ηλικία  και κάποιοι άλλοι λόγω του φόβου της μοναξιάς…. Οδηγήθηκαν γρήγορα σε αδιέξοδο.

Ένας γάμος οδηγείται στην επιτυχία μόνο όταν το εγώ καταφέρει να μετουσιωθεί στο εμείς! Όταν δεν υπάρχει εγωισμός παρά μόνο αγάπη! Όταν οι αποφάσεις  παίρνονται  κατόπιν συνεννόησης και με στόχο το καλό της ομάδας.

Αγάπη, ενδιαφέρον, κατανόηση, επικοινωνία είναι τα βασικά συστατικά για μια επιτυχημένη συμβίωση… το αλατοπίπερο θα έρθει στη συνέχεια……



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου