Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Όταν η ζήλεια γίνεται αρρώστια!!!



Η ζήλεια είναι ένα συναίσθημα, που για κάποιους δείχνει αγάπη και ενδιαφέρον, αλλά για κάποιους άλλους είναι ένα κόμπλεξ κατωτερότητας και ένα συναίσθημα που δημιουργεί πολλά προβλήματα στις σχέσεις, κυρίως ερωτικής φύσης.

Υπάρχει και ένα είδος, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, δημιουργικής ζήλειας. Κάποιος βλέπει μια κατάσταση που του αρέσει, για παράδειγμα έναν καταξιωμένο επαγγελματία ή κάποιον μορφωμένο άνθρωπο ή ακόμα και έναν ευκατάστατο κύριο, και ζηλεύει…. Δεν θέλει  όμως το κακό του άλλου, θέλει απλά να τον φτάσει και ακόμα καλύτερα να το ξεπεράσει! Αυτή η μορφή ζήλειας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα έναυσμα για να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας…. Είναι ένα συναίσθημα αγνό που πηγάζει από το θαυμασμό για την κατάσταση του άλλου… και λες: « αφού μπόρεσε αυτός, μπορώ και εγώ!» Το πρόβλημα αρχίζει όταν εσύ σκέφτεσαι: « γιατί αυτός και όχι εγώ» και αρχίζεις να σκάβεις το λάκκο του άλλου για να πέσει εκείνος αντί να ανέβεις εσύ!

Στις ερωτικές σχέσεις, τώρα, όταν η ζήλεια ξεπερνάει το αγνό ενδιαφέρον και την ένδειξη αγάπης και μετατρέπεται σε καταπίεση και ενδελεχή έλεγχο των κινήσεων του άλλου…. Καταντάει αρρώστια! Δείτε το παράδειγμα της Χ., η οποία είναι χρόνια παντρεμένη, έχει τρία παιδιά και είναι μια τυπική εργαζόμενη μητέρα.

Είναι απόγευμα Κυριακής και η Χ. αποφάσισε να πάρει τα παιδιά της και να πάει στο σπίτι της φίλης της…. Η παιδική της φίλη έχει παιδιά στην ηλικία των δικών της παιδιών, έτσι οι μαμάδες θα χαλαρώσουν με κουβεντούλα και τα παιδιά θα παίξουν! Η Χ. έμεινε στη φίλη της δύο ώρες όμως έκανε το ένα λάθος….. να ξεχάσει στο σπίτι το κινητό της! Την ώρα που ετοιμάστηκε να φύγει χτυπάει το κινητό της φίλης της Σ. και είναι ο σύζυγος της Χ., ο οποίος και την ζητά!
« Γιατί δεν είσαι στο σπίτι την ώρα που γυρίζω; Γιατί δεν απαντάς στο τηλέφωνο όταν σε παίρνω; Ποια νομίζεις ότι είσαι; Γιατί με αναγκάζεις να σε ψάχνω;»
Η Χ. ταράζεται, μαζεύει τα παιδιά και ξεκινά για το σπίτι…. Ξέροντας τι την περιμένει!
Αφού το ματς τελείωσε, κάνει μπάνιο τα παιδιά, τα βάζει για ύπνο…. Και αποφασίζει να κάνει και αυτή ένα μπάνιο!!! Μέγα λάθος!!!
Έξω από την πόρτα του μπάνιου ένα θηρίο μαίνεται……
« γιατί κάνεις μπάνιο; Που ήσουν σήμερα και λερώθηκες; Με ποιον ήσουν; Με ποιον π……ς; ένα σου λέω!!! Μάζεψέ τα και φύγε από το σπίτι πριν μάθω με ποιον π…..αι!!!»

Η Χ. στο μπάνιο κλαίει….. πλήρωσε ακριβά τις δύο ώρες χαλάρωσης!!!!
Και το πάρτι θα συνεχιστεί…. Όταν χτυπάει το κινητό της στις 10 το βράδυ και είναι η φίλη της η Σ., η οποία ξέροντας την κατάσταση, πήρε να μάθει την κατάσταση της φίλης της!
« ποιος είναι τέτοια ώρα; Δεν θα απαντήσεις εσύ! Μην τολμήσεις και σηκώσεις το τηλέφωνο…. Φέρε το εδώ!»
Η Χ. του δίνει το τηλέφωνο για να του αποδείξει για μια ακόμα φορά ότι άδικα την κατηγορεί, μα του κάκου….
Αφού, απάντησε ο σύζυγος και βεβαιώθηκε ότι ήταν η φίλη της και όχι ο φανταστικός γκόμενος, της δίνει το τηλέφωνο και της λέει:
« θα στα κόψω εγώ αυτά…. Θα στο σπάσω εγώ το κινητό….»
« μα…. Εσύ μου το πήρες…. Και …… εσύ φώναζες το απόγευμα γιατί δεν το είχα μαζί μου!»
« αν δεν το ξέρω εγώ, δεν θα βγαίνεις από το σπίτι! Κατάλαβες;»
Τα πρωινά στη δουλειά την παίρνει πάντα στο σταθερό…. Για να βεβαιώνεται ότι είναι στο γραφείο!! Αν τύχει και πάρει και δεν είναι εκεί αρχίζει και ουρλιάζει το κινητό….. και αν δεν απαντήσει…..

Το δράμα συνεχίζεται όταν αποφασίσει ο σύζυγος να κυκλοφορήσει την Χ., η οποία τα τελευταία χρόνια δεν έχει διάθεση να βγαίνει έξω μαζί του γιατί κάθε μα κάθε φορά κάτι συμβαίνει! Το πάρτι αρχίζει με το που κανονίζεται η έξοδος!
« δεν κατάλαβα γιατί δεν θέλεις να έρθεις; Είσαι η γυναίκα μου και θα με συνοδέψεις! Εμ βέβαια εσύ δεν μας καταδέχεσαι!! Εσύ είσαι από άλλο κοινωνικό κύκλο………..»
Μην αντέχοντας η Χ. και άλλο πάρτι θα υποκύψει….
Έλα όμως που πάντα ο διάολος έχει ποδάρια………….
Στην ταβέρνα εμφανίζεται ένας πελάτης της Χ από τη δουλειά της και φυσικά περνάει από το τραπέζι να την χαιρετήσει…. Τρέμοντας η Χ συστήνει το σύζυγο της , ανταλλάσσει δύο τυπικές κουβέντες με τον πελάτη και ο τελευταίος πηγαίνει στην παρέα του…..
 « ποιος είναι αυτός;»
« μα σου εξήγησα!»
« και τι δουλειά έχει αυτός εδώ; Τον ειδοποίησες;»
« μα εγώ δεν ήξερα ότι θα έρθουμε εδώ!»
« αν νομίζεις ότι τρώω κουτόχορτο είσαι γελασμένη….. μην αγχώνεσαι! Θα τα πούμε στο σπίτι!»…………………………………………………………………………………….

Μήπως κάποιοι από εμάς αναγνωρίζουμε κομμάτια των διαλόγων; Η ιστορία της Χ ίσως είναι το χειρότερο παράδειγμα αρρωστημένης ζήλειας, αλλά ακόμα και αν η ζήλεια εκδηλώνεται με λιγότερα έντονο τρόπο είναι πάλι καταπιεστική! Είναι τρομερά ψυχοφθόρο  να προσπαθείς συνεχώς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας! Δεν χρειάζεται να του δώσεις δικαίωμα… το παίρνει μόνος του! Να κοιτάς συνέχεια το ρολόι, να καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που κάποιος δικός σου σε θυμήθηκε και σε πήρε τηλέφωνο ή κάποιος σε συνάντησε στο δρόμο και σου μίλησε!!!

Εκείνος…. Ζηλεύει και τον αέρα που αναπνέει η Χ αν δεν είναι ο δικός του σημαδεμένος (οριοθετημένος, γνώριμος) αέρας. Νιώθει ότι όλοι τον κοροϊδεύουν, ότι όλοι έχουν συνωμοτήσει εναντίον του…. Φοβάται ακόμα και τη σκιά του! Ναι! Την αγαπάει!!! Είναι η ζωή του!!! Είναι ένα τίποτα χωρίς αυτήν!!! Ζει και αναπνέει για  αυτήν!!! Ακόμα και όταν τα παιδιά της την αγκαλιάζουν αυτός τρελαίνεται!!! Νιώθει τόσο μόνος!!! Αυτήν αγαπούν όλοι…. Αυτόν κανένας!!!

Σε αυτό το επίπεδο, η ζήλεια γίνεται αρρώστια… για να γιατρέψεις μια αρρώστια  πρέπει να παραδεχτείς ότι είσαι άρρωστος!  αυτός που ζηλεύει, όμως, σπάνια παραδέχεται την αδυναμία του και το ελάττωμά του, με αποτέλεσμα η κατάσταση να μην αλλάζει, και όσο περνούν τα χρόνια να χειροτερεύει!!!

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση αυτή οδηγεί ή σε ψυχοσωματικά προβλήματα λόγω της καταπίεσης ( πάρα πολλά παραδείγματα κατάθλιψης) ή σε αποτίναξη του ζυγού και διάλυση της σχέσης!

Δεν μπορώ να ξέρω αν ένας ψυχολόγος θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση, αν η ζήλεια  μπορεί να  εξαλειφθεί ή έστω οι εκδηλώσεις της να γίνουν πιο αραιές και λιγότερο έντονες…. αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι ο ασθενής παραδέχεται ότι ασθενεί!!! Ίσως το πιο μεγάλο στοίχημα είναι να τον πείσεις για αυτό!!! Εφόσον σου έχει απομείνει διάθεση και δύναμη για να το παλέψεις!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου