Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Επαγγελματικός προσανατολισμός



Επαγγελματικός προσανατολισμός! Μία έκφραση που την ακούσαμε, τη συζητήσαμε άπειρες φορές! Κάποιες όταν ήμασταν παιδιά, μετά όταν γίναμε έφηβοι, τελικά στο λύκειο…. για να αποφασίσουμε ποιο επάγγελμα θα διαλέξουμε!

Σήμερα, το παιδί μου είναι στη φάση αναζήτησης κατεύθυνσης επαγγέλματος…. Ποια  συμβουλή μπορείς να δώσεις; Επαγγέλματα που έχουν μέλλον; Και ποια είναι αυτά; Επαγγέλματα που χρειάζονται καλλιτεχνική φύση ή τα τεχνοκρατικά; Ποια συμβουλή μπορείς να δώσεις στο παιδί σου, ή σε κάποιον που ζητάει την άποψή σου για το ποια κατεύθυνση να ακολουθήσει;

Πριν αρχίσεις όμως να εκθέτεις τις απόψεις, τα επιχειρήματα και τα δεδομένα… θα πρέπει ίσως να αναρωτηθείς αν εσύ είσαι ευχαριστημένος από τη δουλειά ή το επάγγελμα που διάλεξες να κάνεις!!! Πόσοι από εμάς, άραγε, είναι ευχαριστημένοι; Πόσοι από εμάς αγαπάνε αυτό που κάνουν; Μήπως όταν σηκώνεστε το πρωί, κοιτάτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και λέτε: ποιος με μούντζωσε και κάνω αυτή τη δουλειά; Ή μήπως ανήκετε στην κατηγορία των προνομιούχων ( έτσι τους ονομάζω εγώ) που σηκώνονται με χαμόγελο τα πρωινά για να πάνε στον τόπο εργασίας;

Η εργασία μας, εκτός του ότι μας προσφέρει τα προς το ζην, τρώει πάρα πολλές ώρες από τη ζωή μας! Είναι, θεωρώ, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη ζωή ενός ανθρώπου,  να δουλεύει στον τομέα  που ονειρευόταν πάντα… κοινώς να αγαπά αυτό που κάνει!!! Βέβαια, σκεφτείτε ότι οι πιο επιτυχημένοι επαγγελματίες σε όλες τις βαθμίδες και σε όλους τους κλάδους, είναι αυτοί που αγαπούν και σέβονται αυτό που κάνουν!

Σκεφτείτε έναν δάσκαλο, που το όνειρο της ζωής του ήταν να διδάξει…. Δεν θα θέλατε να έχει σαν μαθητή το παιδί σας; Δεν είστε κάτι παραπάνω από βέβαιοι ότι θα  του δώσει τα καλύτερα φώτα, όχι από αγγαρεία αλλά από αγάπη; Σκεφτείτε την ικανοποίηση αυτού του ανθρώπου, όταν καταφέρνει να μεταδώσει τις γνώσεις του στα παιδιά, και όταν η απόδοσή τους ξεπερνάει τα προσδοκώμενα!!! Είναι η καλύτερη επιβράβευση για αυτόν τον Δάσκαλο!!!

Πάρτε για παράδειγμα έναν φωτογράφο! Μόλις σας δείχνει τη φωτογραφία που σας τράβηξε και εσείς έχετε μείνει έκθαμβοι από την ποιότητά της!! Σκεφτείτε την χαρά του! Είμαι σίγουρη ότι, το χαμόγελό του δεν θα μπορέσει να σας το κρύψει!!!

Ένα τελευταίο παράδειγμα…. Σκεφτείτε το μαιευτήρα που μόλις έφερε στον κόσμο ένα ακόμα υγιέστατο παιδάκι… γι΄αυτόν είναι ένα ακόμα παράσημο!!!

Εν κατακλείδι, πριν προσπαθήσουμε να καθοδηγήσουμε τον οποιοδήποτε προς κάποια κατεύθυνση, καλό θα ήταν, να τον ρωτήσουμε τι θέλει ο ίδιος να κάνει και τι ονειρεύεται!!! Να του επιστήσουμε τη προσοχή ότι δεν έχουν τόση αξία τα χρήματα που θα αποκομίσει, όσο η ψυχική του ηρεμία, η εκπλήρωση των ονείρων του, η χαρά της δημιουργίας! Είναι γνωστό ότι τα δημιουργικά επαγγέλματα σπάνια καταντούν ανιαρά! Τη μεγαλύτερη, ίσως, αξία έχει το να μιλάς για τη δουλειά σου με ενθουσιασμό… αγάπη … φροντίδα… και να νιώθεις υπερήφανος κάθε φορά που επιτυγχάνεις το στόχο που έχεις θέσει!

Τυχεροί και ευλογημένοι αυτοί που κάνουν τη δουλειά τους χόμπι, και την υποχρέωση τη μετατρέπουν σε χαρά της δημιουργίας! Αυτούς τους αναγνωρίζεις από τον τρόπο που δουλεύουν, από το χαμόγελο που ζωγραφίζετε στα χείλη τους μετά από κάθε επιτυχία!!!!
Άξιοι!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου