Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Δωρεά οργάνων...



Δωρεά οργάνων! Με αυτό το μεγάλο θέμα ασχοληθήκαμε όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας, είτε γιατί χρειαστήκαμε κάτι οι ίδιοι, είτε για κάποιον δικό μας άνθρωπο. Με τον όρο δωρεά οργάνων δεν θα έπρεπε να εννοούμε μόνο τα όργανα του σώματος αλλά και τη δωρεά αίματος και μυελού των οστών! 

Στη χώρα μας, δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε η σωστή ενημέρωση, ούτε η παιδεία αλλά ούτε και η σωστή υποδομή για να υπάρξει πληθώρα μοσχευμάτων! Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι για να γίνεις δωρητής, πρέπει να συμπληρώσεις μια αίτηση…. Την οποία αίτηση σπάνια βρίσκεις στα νοσοκομεία! 

Το νομικό καθεστώς…. Που θέλει μια μάνα να αποφασίσει να δωρίσει τα όργανα του παιδιού της, όταν αυτό κριθεί κλινικά νεκρό…. Είναι επιεικώς απαράδεκτο! Οι συγγενείς ενός θύματος είναι τόσο συναισθηματικά φορτισμένοι που το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει τη δεδομένη στιγμή είναι το κοινό καλό! Αφήστε που η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!! Είναι δυνατόν να ζητάς από μία μάνα να τραβήξει το καλώδιο που συνδέει το παιδί της με τη ζωή; 

Στην Αμερική υπάρχει πληθώρα μοσχευμάτων! Από αυτήν τη χώρα γίνονται εισαγωγές μοσχευμάτων επί πληρωμή! Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί, με το που θα βγει η γνωμάτευση κλινικά νεκρού, τα όργανα αφαιρούνται αυτόματα…. Με ή χωρίς τη συγκατάθεση των δικών του!!! Στην Αμερική θεωρούνται ΟΛΟΙ δωρητές οργάνων!!! Για να μην γίνεις δωρητής θα πρέπει να υποβάλλεις αίτηση! Το αντίστροφο αυτού που γίνεται στη χώρα μας!

Μίλησα για παιδεία…. Πότε στα σχολεία μας μίλησαν για τη δωρεά οργάνων; Πότε τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με αυτό το μεγάλο θέμα; Με ένα θέμα που δυστυχώς μας αφορά όλους; Ήξερε κανείς από εσάς ότι από το αίμα που δωρίζουμε βγαίνουν διαφορετικής φύσης μοσχεύματα; Αιμοπετάλια και άλλα; Δεν είμαι γιατρός για να το αναλύσω περαιτέρω και ούτε ο σκοπός του άρθρου είναι η ενδελεχής ανάλυση!!! Ήξερε κανείς από εσάς ότι το μόνο όργανο του σώματος που μπορεί να δοθεί και μετά το θάνατο του ανθρώπου ( πτωματικό μόσχευμα λέγεται) είναι ο κερατοειδής χιτώνας των ματιών; Είναι επίσης ένα μόσχευμα που μπορούμε να δώσουμε όλοι!! Και να ταιριάξει στους πάντες!!! Γιατί το συγκεκριμένο όργανο δεν έχει αίμα και δεν στερείται συμβατότητας!!! Δεν είναι απαράδεκτο να μένουν στην ουρά αναμονής τόσοι άνθρωποι για τόσα πολλά χρόνια έστω και για αυτό το μόσχευμα;

Ας σκεφτούμε για λίγο την αγωνία αυτών των ανθρώπων… που κρέμονται από ένα τηλέφωνο που θα τους δώσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο…. Ας σκεφτούμε για  λίγο αυτό το μεγαλείο…. Μέσα από έναν θάνατο ….. μπορεί να δοθεί  η ζωή σε αρκετούς ανθρώπους!!!! Ο άνθρωπός μας θα ζει μέσα από αυτούς!!!! Ίσως να ακούγεται μακάβριο αλλά είναι η ελπίδα για τους συνανθρώπους μας!!!

Εύχομαι να μπόρεσα να σας προβληματίσω έστω και λίγο…. Ελπίζω να μπόρεσα να αφυπνίσω συναισθήματα…. Ελπίζω να έβαλα και εγώ έναν κόκκο άμμου σε αυτό το οικοδόμημα που λέγεται ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ!!! Ας μην περιμένουμε να πάθουμε για να μάθουμε….. ας μη μείνουμε μόνο στο θαυμασμό αυτών που τολμούν!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου