Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Όταν ο ένας από τους δυο ασθενεί….



Η αρρώστια ενός ανθρώπου στην οικογένεια ή ακόμα και στην ερωτική σχέση ανατρέπει τις ισορροπίες! Δημιουργεί εντάσεις και καταστάσεις που είναι δύσκολο να τις χειριστεί ο μέσος άνθρωπος. Δεν αναφέρομαι σε ασθένειες περαστικές, τύπου γρίπης και κρυολογήματος… αναφέρομαι σε ασθένειες που είναι χρόνιες και βασανίζουν τον ασθενή έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Ο ασθενής έχει ένα μεγάλο αγώνα να κερδίσει…. επομένως είναι ευάλωτος και ευερέθιστος. Έχει ανάγκη από στήριξη και όχι από οίκτο! Η δύναμή του με το χρόνο μειώνεται και ψάχνει απεγνωσμένα γύρω του για στήριξη… για κάποιο χέρι που θα τον κρατήσει όρθιο… είτε στην πράξη…. είτε θα στηρίξει την πεσμένη ψυχολογία του! 

Οι σχέσεις δοκιμάζονται…. Ο ασθενής γκρινιάζει, γίνεται νευρικός και πληγώνεται πολύ εύκολα! Διεκδικεί χρόνο και προσοχή από τον άλλον… κάποιες στιγμές… γίνεται μικρό παιδί!! Με ξεσπάσματα, φωνές, κλάματα! Νιώθει ότι κανείς δεν μπορεί να τον καταλάβει και έτσι οι καβγάδες βγαίνουν άνευ λόγου και αιτίας! Ο άλλος πρέπει να είναι δυνατός ώστε να στηρίξει και τους δυο….

Κάποτε…. Ένας γιατρός είπε: « σε δύσκολες περιπτώσεις υγείας, ο άνθρωπος συνήθως καταρρέει….. υπάρχουν λίγοι άνθρωποι που γίνονται πιο σκληροί και πιο δυνατοί μέσα από την περιπέτεια μιας ασθένειας!!! Οι σχέσεις δοκιμάζονται,  κάποια ζευγάρια δένονται σε μια γροθιά και κάποια άλλα διαλύονται! Τι φταίει;»

Η απάντησή  ήταν: «ένας άνθρωπος αρχικά καταρρέει… ψάχνει γύρω του για πηγές άντλησης δύναμης… αν δεν τις βρει… θα αναγκαστεί να ανταπεξέλθει μόνος του! είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού, είναι η άμυνά του! Αφού έπεσε, και δεν υπάρχει κανείς να τον σηκώσει, κάποια στιγμή πρέπει να σηκωθεί μόνος του!!! ίσως αργήσει… μα θα τα καταφέρει! Σε αυτή τη φάση κρίνεται και η πορεία της σχέσης του! αν σηκωθεί με τη βοήθεια του συντρόφου του, η σχέση ισχυροποιείται και, όπως είπατε, οι δυο γίνονται ένα…. σαν μία γροθιά! Αν όμως ο άλλος δεν έχει τη δύναμη ή τον τρόπο να στηρίξει τον ασθενή…. Κάποια στιγμή ο τελευταίος θα σηκωθεί….. ο αγώνας για την επιβίωση ή για τη λύση του προβλήματος της υγείας του… θα τον κάνει πιο σκληρό…. Αλλά θα κάνει και απολογισμό!!! Θα κρίνει αυστηρά το σύντροφό του…. και κατά πάσα πιθανότητα θα πάψει να τον θεωρεί σύντροφο!!! Έτσι η σχέση διαλύεται!»

Σύντροφος είναι κάποιος σε όλα! Στις χαρές, στις λύπες, στα προβλήματα, στην ηρεμία αλλά και στην τρικυμία!! Η ζωή είναι σαν τη θάλασσα…. Πότε γαλήνια σαν το λάδι και κάποιες φορές ( ίσως πολλές ) είναι φουρτουνιασμένη! Εσύ βρίσκεσαι σε μια βαρκούλα και κάποτε αρμενίζεις χαρούμενος και κάποιες φορές έχεις να περάσεις πανύψηλα κύματα!! Και όπως λέει ο σοφός λαός: « ο καλός ο καπετάνιος, στη φουρτούνα φαίνεται»! Στη σχέση σου μπαίνει και ο άλλος στην ίδια βάρκα…. Όταν δεν θα μπορείς εσύ να κυβερνήσεις θα πρέπει ο άλλος να αναλάβει το πηδάλιο…. Αν δεν το αναλάβει … ποιος ο λόγος να υπάρχει  εκεί;

Από τη μεριά του άλλου τώρα….. αυτός πρέπει να σηκώσει ένα άλλο βάρος! Της υπομονής και επιμονής! Να αντέχει τα ξεσπάσματα και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις του ασθενή και να μπορεί να του μεταγγίζει δύναμη…… Αυτήν την δύσκολη κατάσταση για να την αντέξει κάποιος, θα πρέπει να είναι δυνατός, υπομονετικός, να προσπαθεί να κατανοήσει την κατάσταση του άλλου βάζοντας τον εαυτό του στη θέση του…. Αλλά κυρίως πρέπει να αγαπά τον άνθρωπό του!!! η αγάπη πάντα είναι κινητήριος δύναμη!!! Είναι το μεγαλύτερο όπλο απέναντι σε κάθε πόλεμο!!! Ακόμα και αυτόν της υγείας!!!

Αγαπημένα πρόσωπα…. Ο σύντροφος, τα παιδιά, οι φίλοι….. είναι πάντα ένα κίνητρο για  αγώνα! Το μεγαλύτερο φορτίο όμως το σηκώνουν οι δύο! Το ζευγάρι! Αυτός ο αγώνας μοιάζει με το μεγαλύτερο τεστ αντοχής για τη σχέση τους! Αν υπάρχουν γερά θεμέλια και αγάπη, ο αγώνας θα στεφθεί από επιτυχία!! Κουράγιο, υπομονή, θέληση και αγάπη είναι τα κλειδιά της επιτυχίας αλλά και της ευτυχίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου