Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Σεξουαλική παρενόχληση - κακοποίηση παιδιών.


Η σεξουαλική παρενόχληση ή ακόμα και η κακοποίηση παιδιών είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς. Το φαινόμενο αυτό, μπορούμε να το συναντήσουμε είτε στον οικογενειακό μας κύκλο, είτε στο σχολείο, είτε σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα των παιδιών μας. Συχνά ακούμε για περιπτώσεις δασκάλων που βιντεοσκοπούν παιδιά την ώρα που ντύνονται, ή ενηλίκων που στήνονται έξω από τα σχολεία και τις παιδικές χαρές και με δέλεαρ χρήματα, γλυκά ή δώρα προσπαθούν να προσελκύσουν τα θύματά τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανώμαλες ορέξεις τους!!! Ένα ακόμα πονεμένο θέμα είναι η ενδοοικογενειακή σεξουαλική κακοποίηση! Είτε από γονείς, πατριούς, είτε από  άτομα από το κοντινό οικογενειακό περιβάλλον!

Το κυριότερο πλεονέκτημα που έχουν αυτοί οι επιτήδειοι είναι η παιδική αθωότητα!!! Η έλλειψη ενημέρωσης είναι το δεύτερο όπλο τους και το τρίτο και κυριότερο είναι ο εκφοβισμός!!!  Ακόμη, εντρυφούν στα παιδιά – θύματα το αίσθημα της ντροπής και της ενοχής…. Κάνοντάς  τα να νιώθουν υπεύθυνα τα ίδια για ότι συνέβη!! Αυτά τα πλεονεκτήματα – όπλα, λοιπόν, πρέπει εμείς να τα εξαφανίσουμε!!! Το κλειδί της επιτυχίας είναι για μια ακόμη φορά η επικοινωνία!!!

Η σωστή ενημέρωση για το σώμα μας! Ποια είναι τα σημεία που μπορούν να βρίσκονται σε κοινή θέα και ποια από αυτά είναι προσωπικά! Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού χρησιμοποιούμε και τις κατάλληλες λέξεις – εκφράσεις! Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση επίσης είναι ένα ακόμα όπλο στα χέρια μας, στον αγώνα προστασίας των παιδιών μας!!!

Όταν το παιδί γνωρίζει από μικρή ηλικία ( από αυτήν που αρχίζει να βρίσκεται για κάποιες ώρες μακριά από τους γονείς και το στενό οικογενειακό περιβάλλον) ποια σημεία του σώματός του είναι απόκρυφα, θα καταλάβει ότι πρέπει αυτά τα σημεία να τα προστατεύει από τους γύρω του! Έχουν ακουστεί περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης  σε παιδικούς σταθμούς από τα ίδια τα παιδιά! Σε φάση παιχνιδιού το ένα παιδάκι κατεβάζει το παντελόνι κάποιου άλλου! εκεί φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενημέρωση των παιδιών για το σώμα τους! Γιατί αν μάθω να προστατεύω το σώμα μου, θα πρέπει να μάθω να σέβομαι και το σώμα του άλλου!

Το παιδί πρέπει να έχει την προσοχή μας όταν θέλει να μας μιλήσει! Και όταν μας μιλάει…. θα πρέπει να το βοηθήσουμε να αποβάλλει την ντροπή του! αυτό θα το επιτύχουμε μόνο όταν μιλάμε στο παιδί χωρίς ντροπή! Δεν μπορεί να απαιτούμε από τον άλλον να μην ντρέπεται όταν εμείς έχουμε κοκκινίσει από την κορυφή ως τα νύχια!! Μην ξεχνάμε ότι είμαστε πρότυπο για τα παιδιά μας και η τέχνη του διαλόγου μεταδίδεται από εμάς σε αυτά! Είμαστε υποχρεωμένοι να μάθουμε στα παιδιά μας να μην ντρέπονται για το σώμα τους… ίσως με το παράδειγμά μας!!!

Ο εκφοβισμός! Πως μπορούμε να πολεμήσουμε αυτό το όπλο; Με την επικοινωνία!!! Αν μάθουμε στα παιδιά μας ότι μπορούν να μοιράζονται τα πάντα μαζί μας…. Τα συναισθήματά τους, τους φόβους τους, τα θέλω τους…. Χωρίς να φοβούνται την επίπληξή μας έχουμε κερδίσει το μισό παιχνίδι!!! Το άλλο μισό είναι και πάλι το παράδειγμά μας!!! Δεν μπορούμε εμείς να έχουμε μυστικά από τα παιδιά μας, να μιλάμε με μισόλογα και να περιμένουμε από αυτά να είναι ανοιχτό βιβλίο!! Η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι που έρχεται θεόσταλτο! Είναι κάτι που κερδίζεται και καλλιεργείται!!! Έτσι, όταν το παιδί μας, μας εκμυστηρεύεται κάτι από την προσωπική του ζωή… όσο αστείο και παιδικό  αν είναι αυτό… επ΄ουδενί δεν το μοιραζόμαστε με τους φίλους μας!!! Όπως δεν θέλουμε να μας εκθέτει το παιδί, έτσι δεν θέλει και εκείνο!

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη σεξουαλική παρενόχληση ( ιδίως όταν είναι σε πολύ μικρή ηλικία) από ένστικτο! Και αυτό το ένστικτο είναι δύσκολο να το εκφράσουν με λόγια…. το εκφράζουν όμως με τα μάτια…. και τις χειρονομίες! 
Αν λοιπόν ένα παιδάκι στην ηλικία των τριών έως και επτά περίπου ετών παρενοχλείται σεξουαλικά είναι σχεδόν απίθανο να σας πει τι ακριβώς συμβαίνει! Αλλά αν έχετε μάτια ανοιχτά…. Θα καταλάβετε από τη συμπεριφορά του ότι κάτι συμβαίνει! Συνήθως όταν βλέπουν το άτομο, κατεβάζουν τα μάτια από ντροπή ή ενοχή ( έτσι νιώθουν), ταράζονται και αποφεύγουν να έχουν κοντινή επαφή!!! Γενικά αποφεύγουν το συγκεκριμένο άτομο!!! Έχουν περιγραφεί σκηνές… όπου ένα παιδάκι τεσσάρων ετών κατουριόταν πάνω του την ώρα που έβλεπε τον βιαστή - πατριό του! έτσι κατάλαβε και η μητέρα ότι κάτι το περίεργο συνέβαινε!!!

Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να βρουν χιλιάδες τρόπους να μας το πουν! Το θέμα είναι να έχουμε μάτια και αυτιά ανοιχτά, ώστε να αντιληφθούμε έγκαιρα μια κατάσταση!!! Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παιδιά που μεγαλώνουν με μητριές και πατριούς! Είναι από μόνη της η κατάσταση δύσκολη…. Δεύτερος γάμος… παιδί από προηγούμενο… αλλά ψυχολόγοι λένε ότι ειδικά για τα κορίτσια…. Μεγάλο ποσοστό «ερωτεύονται» τον πατριό τους ( έτσι νομίζουν!!! το παιχνίδι γίνεται απλά για να κερδίζουν τη χαμένη μαμά) και ένα μεγάλο ποσοστό επίσης…. Κακοποιούνται ή παρενοχλούνται σεξουαλικά από τον πατριό!!! Αυτή η κατάσταση θέλει γερά νεύρα, μάτια και αυτιά ορθάνοιχτα, και καθημερινή επαφή με το παιδί!! Συζήτηση και επικοινωνία!!!


Θα μείνω στην τελευταία περίπτωση! Πολλές φορές τα κορίτσια στην εφηβεία μπορεί να προκαλούν καταστάσεις μέσα στο σπίτι προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή της μητέρας! ΟΜΩΣ!! Τα μάτια της μητέρας πρέπει να παρακολουθούν το καθετί…. και αν το παιδί της, της εκμυστηρευτεί μια παρενόχληση, θα πρέπει να προσέξει πως θα το χειριστεί!!! Υπήρξαν περιπτώσεις που η μητέρα κατηγόρησε το παιδί της ότι προκάλεσε την κατάσταση!! Αν συμβεί αυτό, πρώτον έχετε χάσει την εμπιστοσύνη του παιδιού σας… και δεύτερον έχετε ανοίξει διάπλατα το πεδίο στον πιθανό βιαστή!!!

Το τελευταίο όπλο τους …. αυτό της αθωότητας…. Για αυτό έχω να πω ότι τα σημερινά παιδιά δεν κρατούν και για πολύ την αθωότητα…. Ενημερώνονται από την τηλεόραση, από τους φίλους τους και φυσικά από τους γονείς τους για διάφορα θέματα περί της σεξουαλικής τους φύσης!!! Αν βάλουμε και εμείς το χεράκι μας και τα πονηρέψουμε ακόμα περισσότερο, μάλλον καλό θα τους κάνουμε! Πονηρεύω εννοώ, να τους καταστήσουμε σαφές ότι δεν έχει κανείς μα κανείς το δικαίωμα να πειράξει το εσώρουχό του!!! και αν αυτό γίνει, θα πρέπει αμέσως να το μάθει η μαμά!!!  Αυτό μπορείς να το κάνεις σε πολύ μικρή ηλικία! Αμέσως μετά τη φάση που αρχίζει να  πηγαίνει το παιδί μόνο του στην τουαλέτα!!!  Καλύτερα πονηρεμένο παρά πληγωμένο!!!

Ποτέ  δεν ξέρεις και δεν μπορείς να ξέρεις τι κρύβει κάθε άνθρωπος στην ψυχή του! τι αρρωστημένες ιδέες έχει….  Τι βιώματα έχει!!! Για αυτό το λόγο, προστάτεψε το παιδί σου! Ενημερώνοντάς το για το σώμα του!!! Εντρυφώντας του την αγάπη για το σώμα του και όχι την ντροπή!!! Καλλιεργώντας και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του παιδιού σου! Εμποτίζοντας την ψυχή του με θάρρος και δύναμη για να λέει πάντα αυτά που αισθάνεται!!! Και ΕΣΥ και ΕΓΩ μαζί με το ΕΜΕΙΣ να έχουμε ΠΑΝΤΑ τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά!!! Ανοιχτές κεραίες!!! Είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου