Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Διαζύγιο, η επόμενη μέρα!



Μόλις χώρισα….
Πόσες φορές δεν ακούσαμε τη συγκεκριμένη ατάκα από φίλους, γνωστούς….. ή μήπως και από τον ίδιο μας τον εαυτό; Ένας χωρισμός είναι πάντα κάτι που μας στενοχωρεί…. Άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο! Κάποιοι τον αποδέχονται σαν αναγκαία λύση,  άλλοι σαν λύτρωση από μια άρρωστη σχέση, κάποιοι άλλοι, καταρρέουν! Όποια και αν είναι η αιτία ενός χωρισμού, ο τελευταίος έχει άμεση επίδραση στην ψυχολογία μας!

Οι ερωτικές σχέσεις διαγράφουν μια πορεία…. Άλλες καταλήγουν σε γάμο, άλλες στο χωρισμό… και κάποιες άλλες απλώς διαιωνίζουν την ύπαρξή τους! Επειδή οι ερωτικές σχέσεις εκτός γάμου αν λήξουν, δεν έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή μας ( δεν αναφέρομαι στην ψυχολογία μας, αλλά στο πρακτικό κομμάτι ), θα ασχοληθούμε με αυτές που διαλύονται με ένα διαζύγιο.

Το διαζύγιο είναι μια διαδικασία επίπονη και για τα δύο μέλη του ζευγαριού,  ιδιαίτερα αν ο χωρισμός επέρχεται μετά από πολλά χρόνια κοινής ζωής και πορείας. Είναι δύσκολο να συνηθίσεις να κοιμάσαι πάλι μόνος τα βράδια, να μην έχεις κάποιον να μιλήσεις για τα προβλήματά σου, ή ακόμα και με ποιον να μαλώσεις…. Βέβαια, για κάποιους υπάρχει και το άλλο δύσκολο θέμα! Δεν ξέρουν ούτε να μαγειρεύουν, αλλά ούτε και να σιδερώνουν! Όπως και να έχει μέσα στο γάμο, το ζευγάρι λειτουργούσε, όσο μπορούσε, σαν ομάδα. Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον, τουλάχιστον στα πρακτικά! Έτσι, τώρα που η ομάδα διαλύθηκε, καλείσαι να τα βγάλεις πέρα μόνος σου! Ακόμα και στο πρακτικό κομμάτι της ζωής!

Η επόμενη μέρα…..
Νιώθεις μουδιασμένος, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και τα τραύματα ανοιχτά! Θα πάρει καιρό για να επουλωθούν πλήρως! Έχεις μια πικρή γεύση στο στόμα,οι αναμνήσεις πονάνε, η παρουσία του άλλου στο χώρο είναι ακόμα έντονη, παρόλο που δεν είναι πια εκεί!  Το διαζύγιο είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να πορευτείς με αυτό, χωρίς να αφήσεις τον εαυτό σου να καταρρεύσει!

Ίσως να έχεις λίγο χρόνο παραπάνω για να συνεφέρεις τον εαυτό σου, αν είσαι από τους τυχερούς που δεν πρόλαβαν να κάνουν παιδιά! Αν όμως έγινες γονιός, ο προσωπικός χρόνος είναι πολυτέλεια! Δεν προλαβαίνεις πια να κοιτάξεις τον εαυτό σου, η προτεραιότητά σου είναι η ψυχική υγεία των παιδιών! Βέβαια, όσο και αν προσπαθείς , ότι και να κάνεις, τα παιδιά δεν πρόκειται να είναι ποτέ ευχαριστημένα! Αντιθέτως, σε μπλέκουν σε ένα γαϊτανάκι, στο οποίο κάθε μέρα τυλίγεσαι περισσότερο καταπιέζοντας συνέχεια τον εαυτό σου, και αυτό γιατί απλά έχεις τύψεις!

Τύψεις γιατί έφτασε η διάλυση της οικογένειάς σου! Κάτι που σίγουρα δεν το φανταζόσουν όταν ντυνόσουν νύφη ή γαμπρός και πήγαινες στην εκκλησία! Κανείς δεν παντρεύεται με σκοπό να χωρίσει! Το θέμα είναι, όμως, αφού το διαζύγιο είναι πλέον πραγματικότητα εσύ τι κάνεις;

Σηκώνεις τα μανίκια και επιδίδεσαι σε έναν αγώνα χωρίς αρχή και τέλος! Έναν αγώνα επιβίωσης αρχικά. Πρωτεύον είναι να παραμείνεις όρθιος και να συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια πράγματα, όσο το δυνατόν, με τον ίδιο τρόπο που τα έκανες πριν. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, λένε οι περισσότεροι και δεν έχουν άδικο. Όλα, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι θέμα συνήθειας. Το πρώτο διάστημα είναι δύσκολο, έως φρικτό, αλλά μετά σιγά, σιγά συνηθίζεις εσύ και οι γύρω σου τη νέα κατάσταση!

Αφού περάσει το πρώτο διάστημα για άλλους μπορεί να είναι μήνες, για άλλους χρόνια….. αρχίζεις και κλείνεις ένα, ένα τα τραύματά σου! Κάποια στιγμή, κοιτάς πίσω και κάνεις έναν απολογισμό της ζωής σου! Ο χρόνος που πέρασε θα σε κάνει να δεις τα πράγματα πιο καθαρά, αλλά ένα είναι σίγουρο, από αυτή την ιστορία δεν βγήκες αλώβητος μα συνάμα έγινες πιο δυνατός!

Ο πόνος που ένιωσες, οι δύσκολες καταστάσεις που πέρασες σε έκαναν πιο σκληρό, θεωρείς πια ότι τίποτα δεν σε σταματά…. Απλά τα παθήματά σου, σου έγιναν μαθήματα….. ίσως! Ίσως πάλι να γίνουν οι μεγάλες ανασφάλειές σου! Στο μέλλον αναπόφευκτα θα ζυγίζεις δυο φορές τις καταστάσεις και θα καταβάλλεις κάθε προσπάθεια, ώστε να μη υποβάλλεις ξανά τον εαυτό σου σε μια τόσο οδυνηρή εμπειρία!

Η αλήθεια είναι πως κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χαρακτήρα και τη δική του δυναμική! όμως κάθε ένας μας, μέσα απο μια παρόμοια εμπειρία ανακαλύπτει ότι έχει τεράστια, ατελείωτη δύναμη! είναι γνωστό άλλωστε το: ¨μη σου δείξει ο Θεός, όσα μπορείς να αντέξεις!¨ Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά σε κάθε ερέθισμα, το σίγουρο είναι όμως, πως για να κλείσεις πίσω σου οριστικά το κεφάλαιο γάμος ή διαζύγιο θα περάσει πολύς καιρός!

Όλο αυτόν τον καιρό, κάποιες στιγμές θα αισθάνεσαι πολύ δυνατός και κάποιες άλλες θα νιώθεις ότι καταρρέεις, ότι είσαι κουρασμένος, εξουθενωμένος. Όταν θα φτάσεις όμως στο σημείο της κάθαρσης, όταν θα έχεις πετάξει πίσω όλα τα κακά του παρελθόντος, θα είσαι ελεύθερος πια να μηδενίσεις το κοντέρ, να φουλάρεις το αμάξι της ζωής σου με βενζίνη και να τερματίσεις το γκάζι!!!

Τότε πια, θα είσαι ελεύθερος από κάθε δεισιδαιμονία, από κάθε βάρος της ψυχής να ζήσεις νέες, όμορφες εμπειρίες…..

θα χαμογελάς πιο συχνά γιατί θα έχεις μάθει: « ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό!!!».

Θα έρθει στιγμή που θα πεις: « έκλεισα την πόρτα πίσω μου, προχωρώ μπροστά…. Είμαι καλά! Είμαι ευτυχισμένη, γιατί βγήκα νικήτρια από αυτόν τον αγώνα! Σήμερα περπατώ με βήμα σταθερό… έχω δυο χέρια να με κρατούν…. Ένα από τα δεξιά και ένα από τα αριστερά! Ευχαριστώ το Θεό και τους ανθρώπους που μου έδωσαν τη δύναμη να αντέξω! Σήμερα είμαι εδώ και σας χαμογελώ! Αξίζω την ευτυχία και κανείς δεν θα με εμποδίσει να τη βρώ!»

Τώρα και εγω θα ζήσω! πίσω πια δε γυρνώ! Θέλω να ξαναρχίσω... θέλω να λυτρωθώ!!!
ΛΥΤΡΩΘΗΚΑ.............ΤΩΡΑ ΖΩ! ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΩ............................................................ 













2 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!Το αρθρο σου Σαλλωμη μου..!Τι γινεται ομως οταν για καποιον ο γαμος του εχει τελειωσει..και ζει μεσα σε αυτον..Γιατι φοβατε να κανει το βημα αυτο..του διαζυγιου;Κιριως γιατι υπαρχουν παιδια..ανηλικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπητέ ανώνυμε φίλε, έφαγα πολλα χρόνια απο τη ζωή μου σκεπτόμενη ακριβώς αυτό! δε μετάνοιωσα στιγμή που χώρισα!! μετάνοιωσα για τα χρόνια που έχασα!!!! για τις περισσες πληγες που μάζεψα! σήμερα πεντε χρόνια και κάτι μετα..... έριξα την αυλαία! σήμερα έκλεισα το φάκελο! απλα σε ενημερώνω ότι έχω και εγω δύο παιδια!
    ίσως το έχεις ξανακούσει αλλα θα σου το πω και εγω: τα παιδιά θέλουν να βλέπουν ευτυχισμένους γονείς! είτε αυτοι είναι μαζί, είτε είναι χώρια!
    η αποφαση είναι καθαρά δική σου! όπως και το τίμημα!!! μην ξεχνάς ότι μια επιλογή εκ των υστερων κρίνεται αν ήταν σωστη ή λάθος!!!
    εσύ αποφασίζεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή