Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Έρωτας!



Ξεφυλλίζοντας πρόσφατα ένα παιδικό λεύκωμα, στάθηκα στην ερώτηση: «τι είναι ο έρωτας;»! Οι απαντήσεις ήταν τόσο αστείες μα συνάμα τόσο όμορφες! Η παιδική αθωότητα έβλεπε τον έρωτα σαν κάτι μυσταγωγικό, κάτι το  ανεξερεύνητο… μα σίγουρα όμορφο! Επηρεασμένα, ίσως, από τις αφηγήσεις των μεγάλων… από εικόνες σε διάφορες ταινίες… μην ξεχνάμε πως τότε… τη δεκαετία του ‘80 όταν εγώ ακόμα ήμουν παιδί… υπήρχε μια λογοκρισία στην τηλεόραση! Δεν είχαμε μπερδέψει, τουλάχιστον όχι ακόμα, τον έρωτα με το σεξ!

Τι είναι όμως ο έρωτας; Ένα συναίσθημα… που έγινε έμπνευση  για να γραφτούν χιλιάδες τραγούδια…. Ένα συναίσθημα…;; κάτι για το οποίο μιλούν πολλοί μα λίγοι το έχουν νιώσει; Αν σας ρωτούσα τώρα δα…. Τι είναι ο έρωτας; Τι θα μου λέγατε; Πως θα τον περιγράφατε; Ή μήπως δεν περιγράφεται με λόγια;

Υπάρχουν άνθρωποι που καταστράφηκαν από αυτόν τον φτερωτό θεό! Άλλοι τον ένιωσαν και άλλαξαν πορεία στη ζωή! Έγιναν καλύτεροι άνθρωποι! Για άλλους έγινε κινητήριος δύναμη….  κίνητρο για ζωή…. Για άλλους πάλι…. αιτία για να κάνουν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής τους! Βλέπετε… ο έρωτας παραλύει κάθε άλλη αίσθηση! Και κυρίως τη λογική! Είναι τα γνωστά ροζ γυαλιά που μας φορά ο άτιμος!! Μα χωρίς αυτά τι νόημα θα είχε ο έρωτας; Κάποιοι σοφά λένε: η λογική θα υπάρχει πάντα! ο έρωτας δεν ξέρεις!

Είναι και κάποιοι, όμως, που δεν το έχουν νιώσει! Που δε γνώρισαν τι θα πει πάθος, φλόγα, τρέλα…. Έλλειψη! Γεννήθηκαν σε άλλη εποχή; Μα ο έρωτας υπάρχει από τότε που υπάρχει και ο άνθρωπος! Ή για αυτούς ήταν απαγορευμένος καρπός; Μεγαλωμένοι σε ένα κλειστό κοινωνικό περιβάλλον και απίστευτη καταπίεση των συναισθημάτων! Σε κάποιους μεταδόθηκε η πεποίθηση πως ο έρωτας είναι έργο του σατανά και μολύνει τη σάρκα και την ψυχή!! Κοινώς, ο έρωτας είναι αμαρτία! Πόσο άτυχοι είναι τελικά αυτοί  οι άνθρωποι…. Να υποχρεωθούν να παγώσουν την καρδιά τους! Να μη νιώσουν αυτό που λέγεται…. που περιγράφεται ως έρωτας!

Τι είναι τελικά ο έρωτας;

Έρωτας είναι…. Τα άγρυπνα βράδια σου… το αίσθημα του να είσαι μισός όταν δεν είσαι πλάι του… είναι το ηλίθιο χαμόγελο που ζωγραφίζεται στα χείλη σου όταν νοερά φέρνεις την εικόνα του αγαπημένου σου!.... πόσο αμήχανα αισθάνεσαι όταν σε τσακώσουν σε μια τέτοια στιγμή!!! Τι εξήγηση να δώσεις σε κάποιον που δεν αισθάνεται όπως εσύ! Πώς να του περιγράψεις…. Με τι λόγια; Για να του δώσεις να καταλάβει τι;

Έρωτας είναι το ηλεκτρικό ρεύμα που σε διαπερνά κάθε φορά που σε αγγίζει…. Η λαχτάρα του χαδιού του…. του φιλιού…. της αγκαλιάς! Έρωτας λέγεται και το ταμπούρλο που παίζει η καρδιά σου κάθε φορά που χάνεσαι στα μάτια του! Το κοκκίνισμα στο πρόσωπο, όταν ακούς όμορφα λόγια…. Το κόμπιασμα….. όταν χάνεις τα λόγια σου στη θέα του αγαπημένου σου!

Έρωτας είναι και το καβγαδάκι… το παράπονο: δε μου φτάνει… θέλω και άλλο! Έρωτας είναι ο κόμπος στο λαιμό… την ώρα του αποχωρισμού! Μα και η λαχτάρα…. η αναστάτωση στην προετοιμασία της επόμενης συνάντησης!

Κάποτε άκουσα ένα παππού να λέει: « οι ερωτευμένοι είναι σαν τους αρρώστους! Θέλουν ησυχία!!» πόσο δίκιο είχε! Όταν είσαι ερωτευμένος… το μόνο που θέλεις είναι να είσαι με το ταίρι σου… δε σε νοιάζει να μείνεις μόνος… να αποκοπείς από φίλους… παρέες… ξενύχτια! Δε σε νοιάζει καν αν σταματήσει να γυρίζει η γη!

Έρωτας είναι η μοναδική υποκειμενικότητα που αποκτάς στον τρόπο που βλέπεις το ταίρι σου! Όλος ο κόσμος να τον βλέπει χάλια… να σου απαριθμεί τα ατελείωτα κουσούρια του… και εσύ να λες: « μα που τα βλέπουν όλα αυτά στον άγγελό μου;»

Έρωτας είναι και η γλυκιά μελαγχολία που σε πιάνει όταν ακούς ερωτικά τραγούδια…. Έρωτας είναι και ο βαθύς αναστεναγμός που βγαίνει από τα σωθικά σου!

Αν δεις έναν άνθρωπο να περπατά και να χαμογελά μόνος του… αν τον δεις να σκοντάφτει… έρωτας είναι η αιτία!

Αν πιάσεις τον εαυτό σου να ονειρεύεται με μάτια ανοιχτά… ένα να ξέρεις! Έρωτας είναι η αιτία!!!

Ο έρωτας σου δίνει δύναμη…. Σε κάνει να ονειρεύεσαι ξανά!

Ο έρωτας είναι το φάρμακο για τη μελαγχολία! Είναι το όπλο κατά της μιζέριας, της απελπισίας…. της  μεμψιμοιρίας! Ακόμη και ενάντια στην κρίση! Ο έρωτας φέρνει την αισιοδοξία! Φέρνει ελπίδα!

Έρωτας είναι το σήμερα! Το τώρα! Ζήσε το και άσε το αύριο να φέρει τα καλύτερα!

Αντί να κλαίτε, να συγχύζεστε… να βρίζετε την καταραμένη τύχη σας!.... αντί να στρέφεστε στα αντικαταθλιπτικά… απλά ερωτευτείτε!

Ο έρωτας κάνει καλό! Το λένε και οι ψυχίατροι!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου