Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Εμείς και το τιμόνι



Στους δρόμους της χώρας μας επικρατεί το χάος, ο όρος Κ.Ο.Κ. ( κώδικας οδικής κυκλοφορίας) είναι άγνωστος για τον Έλληνα, στην καλύτερη περίπτωση, και στη χειρότερη δε, είναι περιττός! Ο κώδικας αυτός είναι για τους συμπολίτες μας ένας νόμος μόνο για την έκδοση προστίμων! Επουδενί για την ασφάλειά μας!

Παίρνεις το αυτοκίνητό σου για να πας στη δουλειά σου και κάνεις το σταυρό σου για να φτάσεις γερός! Με το που ανοίγει το μάτι σου, βλέπεις το αυτοκίνητο του γείτονα να σε έχει κλείσει, προχωράς λίγα μέτρα και βλέπεις διπλοπαρκαρισμένο αυτοκίνητο, μετά από λίγο στο στενό που έχεις στρίψει, κάποιος είναι  σταματημένος στη μέση του δρόμου και συζητά με κάποιον άλλον. Αργότερα, κάποιος σε προσπερνά από τα δεξιά, λίγο πιο πέρα σε προσπερνά ένα μηχανάκι με οδηγό μια μαμά, χωρίς κράνος, και επιβάτες δύο παιδάκια με τις σχολικές τσάντες φορτωμένες στους ώμους! Στο επόμενο φανάρι σταματημένος, βλέπεις έναν οδηγό να κρατά στα χέρια του, πίσω από το τιμόνι το δίχρονο παιδάκι του!!! λίγο πιο πέρα μια μαμά, συνοδηγός, κρατά στην αγκαλιά της το βρέφος της….. γυρνάς από την άλλη και βλέπεις ένα δίχρονο παιδάκι όρθιο ανάμεσα στα δυο καθίσματα!!!!

Βλέποντας όλα αυτά αναρωτιέσαι αν ζεις έναν εφιάλτη ή απλά ο κόσμος τρελάθηκε! Όλοι μα ΟΛΟΙ γνωρίζουν τις συνέπειες της ανευθυνότητάς τους, μα ο « ωχ αδερφισμός» βασιλεύει στην κοινωνία μας! το « δεν θα συμβεί σε μένα» είναι ο κανόνας που αντικαθιστά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Οι περισσότεροι φορούν τη ζώνη ασφαλείας μόνο και μόνο για να μη τους επιβληθεί πρόστιμο σε ενδεχόμενο μπλόκο της τροχαίας. Όταν δε, βλέπουμε ένα τέτοιο, οι περισσότεροι από εμάς….. πατάμε φρένο…. Για να κόψουμε ταχύτητα!!!

Το να κλείνεις το δρόμο του άλλου είναι απλά ανευθυνότητα και εγωισμός! Το να οδηγείς  με μεγαλύτερη ταχύτητα από το επιτρεπόμενο όριο , είναι μαγκιά;, το να προσπερνάς το κατσαριδάκι μπροστά σου επίσης! Όταν όμως έχεις το παιδί σου φορτωμένο στο μηχανάκι, όρθιο ανάμεσα στα δυο καθίσματα ή ακόμα το τραγικότερο όλων, αγκαλιά σου στο κάθισμα του συνοδηγού είναι ΕΓΚΛΗΜΑ!!!

Ποια μάνα θέλει το κακό του παιδιού της, ποιος πατέρας θα έστηνε το παιδί του σε έναν τοίχο για να το συνθλίψει μια νταλίκα; ΚΑΝΕΙΣ!! Κι όμως! Αυτό κάνετε όσοι θεωρείτε ότι τίποτα δεν θα συμβεί στο δικό σας μικρό αγγελούδι!!!

Η ανευθυνότητα είναι το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό σε έναν οδηγό! Αυτή είναι που οδηγεί χιλιάδες ανθρώπων στο θάνατο, στη μόνιμη αναπηρία, στην καταστροφή της ζωής τους! γιατί από ανευθυνότητα πήραν το τιμόνι στα χέρια τους έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, από ανευθυνότητα δε φορούσαν το κράνος την ώρα που οδηγούσαν τη μηχανή τους! 

Η ζώνη ασφαλείας σε μικρούς και μεγάλους σώζει ζωές!! Όμως, δεν έχει νόημα να φορά ο οδηγός ζώνη, ενώ το μικρό του παιδί είναι όρθιο ανάμεσα στα δυο καθίσματα! Είναι τουλάχιστον εγωισμός – «εγώ θα σωθώ αλλά το παιδί μου θα σκοτωθεί σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση». Ποιος γονιός δεν θα έδινε τη ζωή του για να σωθεί το παιδί του; κι όμως στην πράξη ο γονέας που παίρνει αγκαλιά το παιδί του, το χρησιμοποιεί  σαν ασπίδα για να προφυλάξει τη δική του ζωή! Αν γίνει σύγκρουση, το παιδάκι θα σκοτωθεί και ο γονιός θα ζήσει! Τώρα τη ζωή θα κάνει μετά από το έγκλημα που διέπραξε…. Ας το σκεφτούμε όλοι!

Το κράνος σώζει ζωές! Όταν το φορούν όλοι και όχι μόνο ο οδηγός!!! Είναι έγκλημα να φορτώνετε τα παιδιά σας σε ένα μηχανάκι! Τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν πάνω σε μια μηχανή ( και δεν είναι  υποχρεωμένα  να ξέρουν) και σίγουρα δεν ξέρουν πώς να προφυλάξουν τον εαυτό τους! αν δεν έχετε αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας, υπάρχει κάτι απλό και ανέξοδο! Χρησιμοποιείστε τα ποδαράκια σας! Κάντε μια βόλτα με τα παιδιά σας, μιλήστε τους για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο δρόμο, είτε ως πεζοί, είτε ως οδηγοί ή ακόμα και ως επιβάτες σε ένα όχημα. Έτσι το όφελος θα είναι μεγάλο! Δεν έχετε έξοδα για καύσιμα, επικοινωνείτε με τα παιδιά σας, τα εκπαιδεύετε, και ασκείτε το σώμα σας περπατώντας ( αντί να τρέχετε στα γυμναστήρια).

Το αλκοόλ και το τιμόνι δεν πάνε παρέα! Αυτό πρέπει να το υιοθετήσουμε καταρχήν εμείς οι ίδιοι και μετά να το μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας! δεν μπορεί να έχουμε απαίτηση από τον εικοσάχρονο γιο μας να μην οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ενώ όλες οι μνήμες του έχουν την εικόνα μας για το ακριβώς αντίθετο!!!

Η  ζώνη ασφαλείας, το κράνος, η χαμηλή ταχύτητα, η προσεκτική οδήγηση, και η υπευθυνότητα σώζουν ζωές! Ας σταματήσουμε να ποτίζουμε την άσφαλτο με το αίμα μας!

Ας κάνουμε την αρχή εμείς τηρώντας των κώδικα οδικής κυκλοφορίας ΟΧΙ για την αστυνομία, αλλά για τη δική μας όμορφη και ανεκτίμητη ζωή!

Ας δώσουμε εμείς το παράδειγμα στα παιδιά μας, για να μην ακούσουμε αυτό:



 
* ας με συγχωρέσει ο εκδότης αυτήν της φωτογραφίας, που την χρησιμοποιώ χωρίς την άδειά του, αλλά είναι τόσο χαρακτηριστική που δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να την χρησιμοποιήσω! ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου