Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Αλκοόλ...

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι για πολλούς απο εμάς ευχαρίστηση! Πολλοί πίνουν ένα ποτό μετά τη δουλειά για να χαλαρώσουν, άλλοι συνοδεύουν το φαγητό τους και άλλοι πίνουν για να ... πιουν! Πότε το ένα ποτό γίνεται δύο, και τα δύο τρία, και μετά χάνεται η μπάλα.... και απλά δεν ξέρεις τί σου γίνεται;

Στην αρχή πίνεις το ένα ποτό και χαλαρώνεις.... μετά πίνεις το δεύτερο για να ευθυμήσεις.... στο τρίτο ευθυμείς τόσο πολυ που γίνεσαι ο κλοουν της παρέας!!! Την επομένη ξυπνάς με πονοκέφαλο και λες: δεν θα ξαναπιώ τόσο πολύ!!! Πόσο είναι το πολύ άραγε; ποιο είναι το όριο ανάμεσα στη χαλάρωση, την ευχαρίστηση και στη γελοιότητα; Είναι πασίγνωστο ότι όταν κανείς έχει καταναλώσει αλκοόλ, οι αντιστάσεις του πέφτουν... λέει πράγματα που αισθάνεται πιο εύκολα... χωρίς καμία συστολή!!! Χαλαρώνουν και τα αντανακλαστικά.... η αίσθηση του σοβαρού και του αστείου.... μετά επέρχεται και η απώλεια αίσθησης της πραγματικότητας!!

Πόσοι απο εμάς δεν ζήσαμε την κατάσταση της μέθης; πόσο γελοία αισθανθήκαμε την επομένη, όταν οι γύρω μας, μας εξιστόρησαν τα ανδραγαθήματά μας την προηγούμενη νύχτα;

Βλέπεις γυναίκες να χορεύουν ημιγυμνες στα μπαράκια... στα τραπέζια... μπουρδουκλώνονται... βγαίνουν έξω και ξερνάνε....
Βλέπεις άντρες να τραυλίζουν.... να ζέχνουν αλκοόλ... να παραπατούν.... να επιτίθενται σε γυναίκες ..... να κάνουν ηλίθια σχόλια και να θεωρούν ότι φλερταρουν!!!
Ειλικρινά τί πιστεύετε; είναι αυτό διασκέδαση ή εξευτελισμός της ανθρώπινης ύπαρξης;
Τί γνώμη σχηματίζετε για τους ανθρώπους που βλέπετε σε αυτή την κατάσταση; τη θυμάστε αυτή τη γνώμη όταν φτάνετε και εσείς σε αυτό το επίπεδο; ΟΧΙ!!!

Ποιά είναι η απόσταση ανάμεσα στην ευχαρίστηση ενός ποτού για χαλάρωση και στην καθημερινή κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ; πότε η ευχαρίστηση γίνεται συνήθεια; Πότε κάποιος άνθρωπος κρίνεται αλκοολικός;

Η επιστήμη λέει ότι ένας άνθρωπος θεωρείται αλκοολικός όταν πίνει κάθε μέρα και δεν μπορεί να κοιμηθεί αν δεν πιεί έστω ένα ποτό! Αν δεν μπορεί να χαλαρώσει δηλαδή! Επίσης αλκοολικός θεωρείται και κάποιος που πίνει το πρωί... ή μόνος του... αυτός που δεν μπορεί να περάσει μία μέρα χωρίς το ποτήρι.... Αν ρωτήσεις κάποιον που βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση, δεν υπάρχει περίπτωση να παραδεχτεί ότι είναι αλκοολικός!!!

Ο αλκοολισμός είναι μια εξαρτηση πολύ ύπουλη! Γιατί είναι τόσο συνηθισμένη που δεν την αναγνωρίζεις με την πρώτη ματιά!!! Γιατί οι περισσότεροι γύρω μας καταναλώνουν ποσότητες αλκοόλ και μάλιστα απο μικρή ηλικία!!

Το αλκοόλ διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και αλλάζει το χαρακτήρα του ανθρώπου! Η χρόνια κατανάλωση φέρνει και προβλήματα υγείας... πρώτο όργανο που απειλείται είναι το συκώτι!!

Ποιές είναι όμως οι επιπτώσεις στη ζωή του ανθρώπου όταν εθίζεται στο αλκοόλ; Πώς συμπεριφέρεται στους γύρω του; Πώς συμπεριφέρεται κυρίως στο σύντροφο .... στα παιδιά; Ως πότε μπορούν οι γύρω του να ανέχονται την κατάντια του;

Έχουμε δει και ακούσει άπειρες περιπτώσεις αλκοολικών πατεράδων.... ενδοοικογενειακή βία.... κακοποίηση των παιδιών.... βασανισμός της συντρόφου!!! Τα παιδιά.... περίγελος των συμμαθητών τους.... κοινωνικός ρατσισμός και αποξένωση!!!

Τα ίδια και απο την πλευρά των γυναικών!! Τα παιδιά μάταια αναζητούν την παρουσία της... αυτή χαμένη μέσα στη δίνη του ποτού, σπάνια θυμάται τις υποχρεώσεις της ως μητέρα!!! και όταν τις θυμάται εκνευρίζεται.... ξεσπάει βίαια πάνω στα παιδιά!!

Ο αλκοολικός γίνεται ευερέθιστος... όλα γύρω του τον ενοχλούν.... όλοι για κάποιο λόγο συνομωτούν εναντίον του!! Οι παρεξηγήσεις και οι καβγάδες είναι κομμάτι της καθημερινότητάς του!!! Νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλα!! Αλλά δεν έχει την επίγνωση της κατάστασής του.... θεωρεί ότι για όλα φταίνε οι γύρω του!!! Έρχεται και το κόμπλεξ κατωτερότητας.... η ζήλεια για τους πάντες!!! Το κυριότερο άτομο όμως που ζηλεύει είναι ο σύντροφος!!!

Ο σύντροφος τον αποφεύγει.... και πως να μην τον αποφύγει; Πως να κοιμηθείς με έναν άνθρωπο που βρωμοκοπάει αλκοόλ; πως να τον φιλήσεις; πως να κάνεις έρωτα μαζί του, όταν δεν έχει την αίσθηση της πραγματικότητας και γίνεται βίαιος και σε αυτόν τον τομέα; όταν βγαίνει το ζώο που κρύβεται μέσα του; Πως να συζητήσεις, να επικοινωνήσεις με έναν άνθρωπο που άλλα λες και άλλα καταλαβαίνει; Πως να περάσεις χρόνο μαζί του όταν στα πέντε πρώτα λεπτά της κουβέντας η παρεξήγηση και ο καβγάς είναι δεδομένα; Πως να βγεις έξω μαζί του όταν ξέρεις ότι θα μεθύσει; πως να βάλεις τα παιδιά σου στο αυτοκίνητο που θα οδηγήσει υπο την επίρρεια του αλκοόλ; το διακινδυνεύεις;

Κάποιοι θα πουν: εντάξει, μπορείς να οδηγήσεις εσύ!! Ποιός μεθυσμένος παραδέχεται ότι μέθυσε; ποιος έχει το επίπεδο ή την παιδεία να σου παραδώσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου; Γιατί πρέπει να ρισκάρεις εσύ τη ζωή σου για την εξάρτηση του άλλου;

Ακόμα και τα ίδια του τα παιδιά τον αποφεύγουν! Η μυρωδιά του αλκοόλ τα απωθεί.... αλλά κυρίως τα απωθεί η αλλοπρόσαλη συμπεριφορά... τα νεύρα... Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα πάντα!! τα μυρίζουν στην κυριολεξία!!! ξέρουν ποτε έρχεται η καταιγίδα και κουρνιάζουν σε μια γωνιά.... Στο σπίτι δεν ακούγεται τίποτα.... ουτε καν η ανάσα τους... προσπαθούν να περάσουν όσο το δυνατόν απαρατήρητα...να βρουν ένα καταφύγιο..... πριν ξεσπάσει η μπόρα!!!

Όλα αυτά ο αλκοολικός τα εκλαμβάνει ως απόρριψη! Και σωστά το εκλαμβάνει γιατί ακριβώς αυτό είναι!! Οι δικοί του άνθρωποι τον απορρίπτουν! Παύουν να τον σέβονται και να τον εκτιμουν!! και τότε έρχεται η ζήλεια!!! ζήλεια προς το σύντροφο!!! “ αυτή- αυτός σίγουρα έχει εραστή - ερωμένη!!” Ζήλεια και γιατί τα παιδιά στρέφονται στον άλλο γονιό!!! “ μόνο αυτην- αυτόν αγαπάνε... εμένα κανεις!!!”

Το κακό είναι ότι αντί αυτό να λειτουργήσει ως σοκ ή ως καμπανάκι για να τον ξυπνήσει... να αναθεωρήσει και να αλλάξει την κατάστασή του... να παραδεχτεί την εξάρτησή του και να ζητήσει βοήθεια.... το μόνο που κάνει είναι να βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην εξάρτηση.!!! τότε πια και μια σταγόνα, ένα τόσο δα ποτηράκι φτάνει για να χάσει τον έλεγχο!!!

Ο σύντροφος το μόνο που θα θυμάται πλεον απο εκείνον θα είναι.... η μυρωδιά του αλκοόλ... τα αμέτρητα μπουκάλια... τα σπασμένα γυαλιά.... και ίσως κάποια σημάδια στο σώμα του .... αν είναι γυναίκα!!! Τα δε παιδιά... θα θυμούνται έναν άνθρωπο άρρωστο.... κομμάτια γυαλιά.... φωνές... φασαρίες.... ξύλο.... φόβο.... εφιάλτες.... έναν άνθρωπο τρελό!!! που τη μια φωνάζει και την άλλη γελάει υστερικά!!! φόβος!!! και αυτός ο φόβος θα τα συνοδεύει για πολλά χρόνια!!!

Αν ο σύντροφός σου έχει τάση προς την κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να προλάβεις, να συζητήσεις μαζί του όσο ακόμα σε καταλαβαίνει! Να ζητήσετε απο κοινού βοήθεια.... πριν γίνει εξάρτηση!!! Αν φτάσει στο σημείο της εξάρτησης τα πράγματα γίνονται δύσκολα!! θέλει πολύ δύναμη και πείσμα για να πείσεις έναν αλκοολικό ότι έχει πρόβλημα!! πόσο δε μάλλον να ζητήσει βοήθεια!! Ίσως να είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής σου!!! Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!!! Αλλά αυτός ο αγώνας θέλει δυο! Και ο πρωταγωνιστής είναι ο αλκοολικός!!! Αν ο ίδιος θελήσει... θα πάρεις και εσύ δύναμη για να φτάσετε στο τέλος μαζί και νικητές!!! αν όμως δεν υπάρχει θέληση απο την άλλη πλευρά το τέλος είναι προδικασμένο!!!

Ελπίζω απλά να κατάφερα να σκουντήξω κάποιους.... να τους δείξω ποιο είναι το επόμενο στάδιο... τι τους περιμένει... και όσο είναι καιρός να αλλάξουν συνήθειες!!! Η ζωή παραμένει όμορφη και χωρίς αλκοόλ!! Το τελευταίο δε λύνει προβλήματα.... απλά δημιουργεί περισσότερα!!! Μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και κεφάτοι χωρίς υποκατάστατα!!! Απο εμάς εξαρτάται! ΠΑΝΤΑ!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου